Agatha Christie

Författarinnan Agatha Christie, född Dame Agatha Mary Clarissa Christie, föddes den 15 september 1890 och föddes in i en övre medelklassfamilj på ön Torquay belägen i engelska kanalen där hon även växte upp för att sedan flytta till fastlandet och Devon där hon tog arbete på ett sjukhus under första världskriget, för att ha hand om sårade soldater.

Efter kriget gifte hon sig och flyttade till London varpå hon påbörjade sin författarkarriär, en karriär som inte gick så bra inledningsvis, det vill säga fram tills att boken The Mysterious Affair at Styles publicerades år 1920 med detektiven Hercule Poirot som huvudkaraktären i boken. Sammanlagt skrev hon inte mindre än 66 detektivnoveller och 14 samlingsverk under sin livstid, där majoriteten av dessa handlade om hennes påhittade detektiver Hercule Poirot och Miss Marple, båda som under senare år även illustrerats i tv-serier producerade i England.  Hon skrev också en pjäs, The Mousetrap, som slog rekord som den pjäs som spelats längst på teater.

Som inspiration till sina berättelser använde hon sig av upplevelser från sin tid hon var arbetsam på sjukhuset men också från perioden då hon jobbade som en apoteksassistent vid University College Hospital i London under andra världskriget. Det var under denna period som hon fick en djupare inblick och förståelse kring olika gifter, något som ofta återspeglades i hennes verk.

Innehavare av världsrekord

Agatha Christie finns också omnämnd i Guinness World Records som den mest sålda författaren genom tiderna. Alla hennes verk har tillsammans sålts i omkring 2 miljarder exemplar, vilket är helt otroliga siffror då vi faktiskt pratar om böcker. Det sägs också att hennes verk finns på tredje plats i listan över flest publicerade verk i världen, med endast Shakespeare och bibeln framför sig. Precis som Astrid Lindgren så toppar Christie listan när det gäller mest översatta verk i världen, även om Astrid toppar denna lista när det gäller barnböcker. Christies verk ska ha översatts och sålts i inte mindre än 103 olika språk världen över, där så klart svenska är ett av dessa språk.

Boken som sålde bäst av alla de böcker hon skrivit är ”And Then There Were None” som till dags dato nått över 100 miljoner sålda exemplar, vilket också gör den till den bäst säljande deckarnovell av alla. Jag nämnde också här ovan att hon skrivit en pjäs, ”The Mousetrap” som spelades upp för första gången den 25 november 1952 på teatern Ambassador i West End i London. Denna pjäs spelas än idag, 65 år senare och har spelats över 25,000 gånger sedan 1952 vilket också gör den till den pjäs som körts längst, någonsin!

Som en uppskattning för alla sina prestationer har Christie också vunnit en rad olika priser genom åren samt fått en adlig titel, Dame, tilldelad till sig av den kungliga familjen i England. Hon var också den första författaren att få mottaga det högsta priset som samfundet Mystery Writers of America’s delar ut, Grand Master Award. Har ni ännu inte läst något verk av Christie, då rekommenderar jag att ni gör detta snarast möjligt. Hon är utan tvivel en enastående författarinna.

About the author