Astrid Lindgren och hennes kända verk

Astrid Lindgren är en mycket folkkär svensk författare som följt många av oss sedan barnsben. Alla kanske inte känner till vem som ligger bakom några utav våra mest populära barnböcker och filmer, kanske låter ansiktet på den nyare 20-lappen bekant? Astrid Lindgren har genom tiderna fångat många hjärtan, inte bara med sina verk utan också med sin humanistiska inställning. Den här superkvinnan kämpade alltid för jämlikhet, barns rättigheter och djurrätt. Astrid Lindgrens böcker är en blandning utav kärlek, fantasi och verkliga händelser ifrån Astrids egna barndom. Astrid Lindgren föddes den 14 november år 1907. Detta på en gård vid namn Näs utanför Vimmerby i Småland. Hon växte upp med fyra syskon samt lantbrukarföräldrarna, Samuel August och Hanna Jonsson. Då Astrid och hennes syskons uppväxt var redan innan både TV och radios genombrott, har Astrid själv förklarat att muntliga berättelser var den bästa källan till underhållning. De historier, sagor och sånger som Astrid fått höra som barn har gett inspiration till figurer och roller i hennes böcker. Astrid har vunnit ett flertal både nationella och internationella priser för sina verk, bland andra Svenska Akademiens stora guldmedalj. Sedan hennes bortgång har även flera olika priser stiftats i hennes namn, det största priset, med hela fem miljoner kronor i vinstsumma, är Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Detta litteraturpris förkortas ALMA och står för Astrid Lindgren Memorial Award. Astrid har inte bara fångat oss svenskars hjärtan utan är känd världen över för många utav sina verk. Hennes böcker har översatts till andra språk och många utav dem har blivit till film. Under sin tid skrev hon totalt 41 bilderböcker och 34 kapitelböcker. Tillsammans har verken sålt i över 165 miljoner exemplar. Astrid gick bort i sitt hem i Stockholm den 28 januari, år 2002.

Barn i huvudrollerna

 

Astrid började skriva på 1940-talet och de folkkära karaktärerna ifrån böckerna är många. Däremot kan de flesta som är bekanta med Astrid Lindgrens verk med största sannolikhet känna igen Pippi Långstrump. Berättelserna om denna busiga och övernaturligt starka lilla flicka började som en godnatt saga till Astrids dotter, Karin, när hon låg sjuk i lunginflammation. Astrid fortsatte under flera års tid att berätta historier om Pippi och hennes kamrater, och det var så pass uppskattat att hon började skriva ned historierna. År 1945 vann boken om Pippi förstapriset av förlaget Rabén & Sjögren. Under julen samma år kom boken att bli en succé och detta blev genombrottet för Astrid. År 1946 skrev Astrid boken om Mästerdetektiven Blomkvist som senare också kom att bli den första boken att filmatiseras, ett år senare. Kalle Blomkvist, en tonårig pojkdetektiv, är huvudperson i böckerna. Historien handlar om hur han och hans två vänner, Anders och Eva-Lotta, hjälper polisen att lösa kriminalfall. Böckerna om Kalle Blomkvist har översatts till totalt 32 olika språk. En annan värd att nämna karaktär ifrån Astrids mest kända verk är busungen Emil i Lönneberga. Den första boken kom ut 1963 och är den första i en serie utav hela 12 böcker. Senare kom även fyra svenska varianter utav böckerna ut som film. Emil är känd för sina ”hyss” och i böckerna får man följa honom i sin vardag tillsammans med bland annat pappa Anton, mamma Alma och lillasyster Ida.

Barn i huvudrollerna

Utöver dessa är Astrid även känd för historier om bland annat Barnen i Bullerbyn, Madicken, Karlsson på taket och Ronja Rövardotter, för att nämna några.

 

About the author