Bröderna Lejonhjärta och författaren bakom

Bröderna Lejonhjärta skrevs år 1973 och är en utav Astrid Lindgrens många folkkära böcker, bröderna Lejonhjärtas mycket vackra illustrationer och omslag är designade av Ilon Wikland. Bröderna Lejonhjärta finns översatt på 100 olika språk, under 1977 filmatiserades boken av SF-Artfilm, med Astrid Lindgren som manusförfattare. Det släpptes en nyutgåva av boken i maj 2018, då men illustratören Jesper Waldersten, nästa år väntas en ny filmatisering av boken, då med Tomas Alfredsson i spetsen. Astrid Lindgren fick iden om att boken skulle handla om döden och två bröder när hon stod på kyrkogården i Vimmerby, fick syn på ett järnkors där det stod om bröderna Johan Magnus och Achates Phalen som dog 1860.   I boken om bröderna Lejonhjärta får man läsa om den modiga storebrodern Jonathan Lejon som offrar sitt liv när han springer in i en brinnande lägenhet för att rädda sin sjuka, döende lillebror Karl ‘’Skorpan’’ Lejon som ligger i en kökssoffa, oförmögen att ta sig ut. Jonathan tar Karl på ryggen och hoppar ut genom fönstret, Jonathan dör nästan på en gång, medan Karl lever i några dagar till. Innan Jonathan dör får man läsa om hur han berättar om Nangijala som platsen dit man kommer när man dör, strax efter att Karl fått veta att han snart kommer att dö, han berättar om Nangijala som en plats fylld med sagor och lägereldar. På Jonathans begravning får han namnet Jonathan Lejonhjärta. När Karl också dött får man läsa om det glädjefyllda ögonblicket då de båda två möter varandra igen i närheten av deras hus i Körsbärsdalen, Nangijala.

Man får också läsa om hur de modiga bröderna beger sig till Törnrosdalen för att hjälpa de med deras frihetskamp mot Tengil, draken Katla och hans soldater, en fruktansvärd tyrann som tvingar det stackars folket i Törnrosdalen att arbeta åt honom, om man inte följer hans lagar är det ofta dödsstraff som gäller.

Det här är Astrid Lindgren

Den folkkära Astrid Lindgren födes på en gård i Näs, i närheten av Vimmerby i Småland den 14 november år 1907, 94 år gammal i januari år 2002 dör hon på Dalagatan i Stockholm. Utöver Bröderna Lejonhjärta är Astrid Lindgren känd för böcker som Pippi Långstrump, Mio Min Mio, Emil I Lönneberga, Saltkråkan, Barnen I Bullerbyn, Ronja Rövardotter, Karlsson På Taket, Nils Karlsson Pyssling, Madicken, Rasmus På Luffen, Kajsa Kavat och Lotta På Bråkmakargatan. På Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, Småland får man möjligheten att se de olika sagorna spelas live, låt barnen träffa och leka med Pippi Långstrump, Karlson På Taket, de båda bröderna Lejonhjärta och många fler. Man kan man dricka sockerdricka ur sockerdricksträdet, äta pannkakor, man kan köpa kuckelimuck medicin och färska polkagrisar. En fantastisk upplevelse både för stora och små.

Det här är Astrid Lindgren

Astrid Lindgren brydde sig mycket om barn och kämpade hårt för deras rättigheter, hon skrev för barnens skull, för att öka barnens läskunnighet. Själv fick hon två barn Lasse och Karin, utan Karin hade kanske Pippi Långstrump aldrig existerat, då det var för henne Astrid Lindgren först berättade om Pippi Långstrump.

 

About the author