Edgar Allan Poe

I denna serie tänkte jag skriva lite om kända författare, både aktuella och personer som sedan länge lämnat oss. Först ut har vi en som tillhör den sistnämnda kategorin, Edgar Allan Poe som föddes 1809 och som gick bort 40 år senare, 1849. Poe var en amerikansk författare, redaktör och kritiker för skrivet material. Det som Poe är mest känd för är hans poesi och korta berättelser han skrev under sin 40-åriga livstid.När det gäller dessa berättelser så är det främst dem som handlar om det mystiska och makabra som fångat läsarnas intresse. Poe anses vara förfadern och skaparen av detektivberättelser men också en bidragande faktor bakom sci-fi verk. Poe var också en av de första författarna som försöka använda sin passion som ett yrke och leva endast på vad hans skrivande kunde betala, något som också resulterade i hans ekonomiska svårigheter under den relativt korta karriären.

Edgar Allan Poes historia

Poe föddes som sagt år 1809 i Boston, USA och var det andra barnet i familjen, där både modern och fadern var skådespelare. När Poe var blott ett år gammal lämnade fadern familjen och Poe skulle bli föräldralös året därpå när modern gick bort. Resultatet blev ett barnhem tills han tilldelad en familj och uppfostrades av John och Frances Allan från Richmond i delstaten Virginia. Han blev aldrig officiellt adopterad av dem men förblev med familjen tills tidig vuxenålder. Dessvärre skulle fadern i hemmet och Poe hamna i heta diskussioner och bråk över skulder, framför allt skulder som uppstått från spel tillsammans med kostnaderna för den unge mannens skolgång, då Poe var inskriven på University of Virginia. Dessvärre tvingades han lämna universitetet efter bara en termin då han inte längre hade råd att betala för sin utbildning och som en följd av detta valde han att ansluta sig till det militära under 1827. Det var också i samband med detta som han skulle påbörja sin karriär som skribent och författare, dock som anonym, efter att ha skickat in en diktsamling under namnet Tamerlane and Other Poems med signaturen “a Bostonian” som författare av verket. Han förblev kvar i det militära fram tills att han försökte sig på en officersutbildning vid den anrika skolan West Point, en utbildning han fick underkänt i och blev utkastad ifrån. Det var då Poe beslöt sig för att bli poet och författare, vilket också blev droppen som fick hans förhållande med John Allan att gå i splittror.

Skrivkarriären tar fart

Efter att ha beslutat sig för att fokusera på sitt skrivande valde Poe under de kommande åren arbeta för en rad olika litterära magasin och tidningar och blev då känd för sin egen stil av litterär kritik. Arbetat tvingade Poe att flytta regelbundet vilket gjorde att han bodde i Baltimore, Philadelphia och New York innan han återvände till Richmond år 1836 där han samma år också gifte sig med sin 13 år yngre kusin, Virginia Clemm.

 

Det skulle sedan dröja fram tills 1845 innan Poe nådde framgångar som poet, i och med publiceringen av dikten ”The Raven”. Dessvärre fick hans fru aldrig riktigt uppleva alla de framgångar som Poe uppnådde under sin författarkarriär då hon gick bort två år senare, efter att ha drabbats av tuberkulos. Bortgången av hans fru blev ett hårt slag för Poe som nu började dricka. Två år efter att han förlorat sin fru, var det så dags för Poe att mista livet. Än idag är dödsorsaken oklar men det har spekulerats i en mängd olika saker, allt från alkohol och droger till sjukdomar men också självmord.

About the author