Harry Potter och Greyfriars kirkyard

Få har undgått att höra talas om historian om den unge trollkarlen Harry Potter. Hängivna fans vallfärdar till The Elephant House café och Greyfriars kirkyard i Edinburgh, platser där J.K Rowlings satt och skrev och hämtade inspiration till sina böcker. Säg den författare som inte gått på en kyrkogård och hittat namn till sina karaktärer. Thomas Ridells gravsten är inte den enda graven på Greyfriars kirkyard som J.K Rowling har använt i sina romaner. Poeten William McGonagall, som ligger begravd i närheten av Thomas Ridell, har enligt författaren inspirerat till karaktären professor Gonagall, ledare för Gryffindor. Granne med Greyfriars kirkyard ligger George Heriot´s school som ska vara något av en förlaga till Hogwarths. 

Budskap till båda sidor

Tillbaka till Thomas Ridells för än har vi inte avslöjat vilken karaktär som hans gravsten har inspirerat till. Periodvis har papperslappar i olika storlekar fästs på eller lagts vid gravstenen. Här har man kunnat läsa hängivna fans hälsningar som till exempel ”RIP Tom, thank you for making us all believe in magic. You are an inspiration.” (Vila i frid Tom, tack för att du fick oss att tro på magi. Du är inspirerande). Det är dock inte alla besökare som tror på det där med magi så på en annan lapp har det gått att läsa: Dear idiots, you know there’s a difference between fiction and reality, right? (Kära idioter, ni vet att det är skillnad mellan fiction och verklighet, eller?) Så vem är då karaktären som Thomas Ridells gravsten sägs ha inspirerat J.K Rowling till? Ingen mindre än den onämnbare Lord Voldemort.

Den sista striden

För alla hängivna Harry Potter-fans är datumet 2 maj mycket viktigt och firas världen över. De som inte tillhör de mest invigda har troligen ingen aning om vad det innebär. Den 2 maj 1998 är det datum då Harry Potter och Voldemort utkämpade den sista striden mot varandra och det var Hogwarts som fick agera slagfält. På årsdagen firar man de som stupade i slaget men även att Voldemort besegrades. Och kanske var inte Voldemort så elak som han egentligen framställs. För de som har läst böckerna vet att han bara påverkade Harry Potter under skolterminerna, inte enda kamp utspelas under sommarlovet. Det får man väl ändå tycka är lite gentilt av någon som tituleras som ondskan själv och som hela sitt liv kämpat för att bli världens mäktigaste trollkarl.

Den sista striden

När det sista slaget väntade visade dock Voldemort inga som helst tecken på svaghet. Han uppmanade istället alla sina anhängare att res till Hogwarts och ha som enda mål att förgöra Harry Potter. Striden den 2 maj 1998 blev långt ifrån enkel då alla från häxor och trollkarlar till dementorer och spöken deltog i striden. Till slut besegrade det onda det goda. Båda sidor led förluster men det andra trollkarlskriget var äntligen över. Tårarna trillade på många fans när de läste de sista sidorna i den magiska bokserien. Vilka av karaktärerna som dog ska vi inte avslöja. Lite måste spänning måste ju finnas kvar för dem som inte har läst böckerna.

 

About the author