Jakten på Thunder

Det var nog ingen, kanske inte ens författarna och huvudpersonen själva, som trodde att Jakten på Thunder skulle slå så stort och väcka så mycket uppmärksamhet som den gjorde. Intresset för världshaven, det illegala fisket och skumma anställningskontrakten för däcksmatroser var större än väntat.

Boken, vars fullständiga titel är Jakten på Thunder: en dokumentär thriller om världshavens piratfiskare och en kompromisslös svensk kapten, är skriven av de meriterade norska journalisterna Eskil Engdahl och Kjetil Saeter. Det som få kanske känner till är bokens huvudperson, den svenske kapten Peter Hammarstedt, och Sea Shepherd, organisationen som han arbetar för och är engagerad i.

Jakten på Thunder

Engagemang för världshaven

Peter Hammarstedt är trots sina 30-år en erfaren kapten och aktivist. Han har spenderat över tio vintrar i trakterna runt Antarktis för att tillsammans med den kontroversiella miljöorganisationen Sea Shepard sätta stopp för den japanska valfångsten och varit till sjöss nästan året runt i fem år. En valfångst som bedrivs inom ett fredat havsskyddsområde. Samtidigt som Sea Shepherds fartyg har spårat och hindrat de japanska valfartygen från att fånga och döda valar, har de även observerat andra typer av olagligt och icke hållbart fiske. Besättningen har plockat upp och förstört kilometervis av olagliga fiskeutrustning som långrev. När japanerna äntligen ger upp, accepterar och respekterar förbudet för valfångst bestämmer sig Sea Shepherd för att ta itu med nästa område, det olagliga fisket av den långsamt växande och, dessvärre, mycket välsmakande fisken tandnoting. De bästa filéerna från fiskarna hamnar på gourmetkrogar världen över och inbringar miljonbelopp till dem som fiskar upp dem. Och de bryr sig varken om hållbarhet eller lagar.

Fiskets maffia

Under flera år har Peter Hammarstedt sett bojarna som är de enda spår som finns kvar när båtarna som ägnar sig åt illegalt fiske av tandnoting har lämnat Antarktis för att gå mot tvivelaktiga hamnar i Sydostasien. Hammarstedts tanke är att Sea Shepherd inte enbart ska bli kända för sina valaktioner utan för ett helt fredat Antarktis, där allt djurliv innefattas. Operationen får namnet Operation Icefish och blir till en över tre månader lång jakt över världshaven. Peter Hammarstedt tänker inte ge sig förrän det illegala fisket på tandnoting är utraderat. Boken om Operation Icefish hade aldrig kommit på pränt om inte de grävande norska journalisterna Eskil Engdahl och Kjetil Saeter hade bestämt sig för att följa allt. Det som började som en serie artiklar i den norska tidningen Dagens Næringsliv blev till slut en dokumentär thriller. Medan Peter Hammarstedt bedriver en katt- och råttalek med den mest ökända av de illegala tandnotingfiskebåtarna, Thunder, en jakt som går genom fält med packis runt de lika ökända breddgraderna the roaring forties, gräver Engdahl och Saeter efter mer information på hemmaplan i Norge. Att de till slut ska hamna i spanska Galicien, för gemene man mest känt för pilgrimsvandringar och pittoreska fiskrestauranger med utsökta rätter, hade de kanske inte räknat med när det började. Detta, inte alltför välkända hörn, av Spanien visar sig vara tillhåll för den maffialiknande verksamheten som står bakom det illegala fisket av tandnoting.

 

 

About the author