Korpringarna – en normbrytande fantasytrilogi

Tänk dig att få höra att bokserien som du har skrivit aldrig kommer att få något genomslag. Och tänk dig sedan triumfen när du får ta emot debutantpris efter debutantpris för den första boken i serien. Det var precis vad som hände norska författaren Siri Pettersen och hennes fantasytrilogi Korpringarna.

Det är svårt att hitta några aktuella uppgifter på hur många exemplar som böckerna har sålts i, men siffrorna som finns säger att den första boken har sålts i minst 20 000 exemplar i minst sju olika länder och hela serien i minst 45 000 exemplar. Det låter kanske inte vansinnigt mycket men med norsk fantasys mått mätt är det riktigt bra. Fansen har mer än en gång överraskat Siri Pettersen genom att komma utklädda till bokens karaktärer, tatueringar med böckernas logotype, stickade tröjor, Korpringarna-cupcakes och en massa annat. Hon själv säger att böckerna aldrig hade blivit så stora som de har blivit utan läsarna som mer eller mindre har kastat böckerna efter andra för att de ska läsa dem.

Normbrytande fantasy

Vad är det då som har gjort Korpringarna till en sådan framgång? Antagligen är det för att Siri Pettersen har valt att göra upp med de normer som löper genom de flesta fantasymanus. Här är det inte längre männen som har makten utan här vilar ansvaret på en 15-årig tjej, Hirka, som egentligen inte alls passar in i samhället där hon lever. Hon saknar förmågor men har andra, som hon till att börja med inte vet om, som ingen annan har. Hirka är en karaktär som Siri Pettersen skapade till en rollspelsreklam. Karaktären hade rött hår och två kråkor. När reklamkampanjen var slut kunde Siri Pettersen inte helt släppa Hirka och under tio års tid puttrade en historia fram i författarens hjärna. En historia som har inslag av nordisk mytologi, förhistoriska stencirklar och en hel del norska fjällandskap.

Lättillgänglig och välskriven

Lättillgänglig och välskriven

Kanske är det Siri Pettersens otroliga känsla för ord och med hjälp av orden skapa bilder, utan att för den sakens skull kväva läsarens fantasi, som gör Korpringarna till en fantastisk saga. En saga som kan läsas av tonåringar så väl som vuxna. De förändrade normerna, inslagen av mer eller mindre välkänd mytologi och inte minst de subtila beskrivningarna av de känslor och händelser som träffar huvudkaraktärerna, gör att språket i boken är lättillgängligt. Något som inte minst är viktigt när man skriver för de tidvis något svårflirtade unga vuxna läsarna. Korpringarna kommer med största sannolikhet bli en klassiker inom fantasygenren, troligen inte lika stor som Harry Potter, men om valet står mellan en välskriven bladvändare i tre delar eller bokserie med sju böcker, där stora delar av de senare böckerna känns som transportsträckor att läsa, då är inte valet särskilt svårt. Har man dessutom intresse för nordisk mytologi och förhistoriska kulturer, kryddat med kvinnlig makt och en subtil och vacker kärlekshistoria, ja då är det bara att börja läsa Korpvingarna. Eller vänta tills filmatiseringen av böckerna kommer, om man inte vill läsa böckerna.

About the author