Kung Arthur och riddarna av runda bordet

En av världens mest kända riddarromaner är utan tvekan den som handlar om kung Arthur och riddarna av runda bordet. Britterna är både bra på och måna om att vårda landets historiska arv men frågan är om berättelserna om Arthur och hans riddare blivit så stora utan hjälp från Sir Thomas Malory.

Sir Thomas Malory, som själv var riddare, skrev det stora samlingsverket Le Morte D’Arthur när han satt i fängelse i England. Man kan ana att den gode Malory, som krönte riddarkarriären med yrken som inbrottstjuv, kidnappare, rövare, utpressare och våldtäktsman, behövde något att göra under alla hans otaliga fängelsevistelser. Vad som inspirerade honom till riddarromanen vet man inte riktigt. Malory själv har angett att han använt sig av franska böcker, men det finns ingen källförteckning som styrker hans påstående. Tydligt är dock att han, eller hans franska föregångare, är väl bevandrade i den klassiska litteraturen. I Malorys bok går det att hitta en hel del skildringar som påminner om bibliska berättelser, det grekiska eposet Odysséen och även inslag av kung Karl den stores bedrifter.

Arthurs bedrifter


Kung Arthur är en sann hjälte från första till sista sidan i boken. Hans första bedrift genomförde han under sitt krigståg mot Rom. Vad passar bättre att värma upp med än att slåss mot en människoätande jätte, en jätte som 15 kungar dessutom misslyckats med att besegra. För att visa på vilket mod och vilka krafter som kung Arthur behövde för att klara de olika bedrifterna, tar Malory upp alla som tidigare misslyckats med uppgiften, som i fallet med jätten. När Arthur kom upp på berget där jätten bodde, var han i full färd med att gnaga av köttet på ett människoben. Jätten hade stekt en man över elden och på spett satt uppträdde barnlik. Självklart tvekar hjälten kung Arthur inte en sekund utan gick till svärdsanfall mot jätten. Efter en hård strid dödade Arthur jätten, sprättade upp honom så inälvorna hängde ut och högg sedan av hans genitalier. Vissa anser att den människoätande jätten och de äcklande detaljerna i miljön runt honom påminner om jätten Polyfemos som överlistas av Odysseus i Odyssén. Likt de grekiska hjältarna ger Arthur order om en religiös byggnad efter sin seger, i det här fallet en kyrka i Saint Michaels ära.

Det runda bordet

 

Det runda bordet

Legenderna, för det är faktiskt inga historiska personer det handlar om, om kung Arthur och riddarna av runda bordet och druiden Merlin förekommer ofta olika typer av underhållning. Enligt sägnen var Arthur den kung som enade engelsmännen och ledde försvaret mot de invaderande saxarna i början av 500-talet. Arthur samlade sina riddare runt det Runda bordet, som enligt legenden hade plats för 150 riddare. Nutida forskare tror att det lika gärna kan ha varit benämningen på en plats där kung Arthur samlade sina riddare innan de drog ut i krig. Tycker man om, eller tror på bordsteorin, är ett tips att besöka katedralen i Winchester. Bordet som finns där har bara plats för tolv riddare och har dekorerats med en Tudorros. Henrik VII ville gärna förknippas med den legendariske kungen och lät måla dit rosen samt måla bordet i Tudor-husets färger.

About the author