Maja Hagerman – grävande vetenskapsjournalist

Hon är en av Sveriges mest välkända populärvetenskapliga författare och har skrivit om arkeologiska upptäckter, samhällets utveckling och de där mörka sidorna i Sveriges historia som inte så många känner till. Maja Hagerman räds inte det obekväma och hennes idoga arbete har bland annat gett henne utmärkelsen Augustpriset.

Hon är kanske inte den författare som producerar böcker i ett högt tempo eller säljer allra flest exemplar, men när hon släpper en bok är den välarbetad med ett intressant och lättillgängligt innehåll, i alla fall språkmässigt. Maja Hagerman har förutom att skriva böcker om arkeologiska upptäckter även fördjupat sig i obekväma ämnen som rasbiologi och skrivit om ett ämne som det sällan pratas särskilt högt om, världens första rasbiologiska institut.

Genombrott gav Augustpris

Maja Hagerman fick sitt genombrott som författare 1996 med ”Spåren av kungens män”. En bok som bygger på, då den publicerades, ny forskning om hur det svenska riket bildades i skiftet mellan äldre järnåldern, populärt kallat vikingatid, och medeltid. Boken tar även upp arkeologi i tidigt anlagda städer som Lund och Sigtuna, resta runstenar, kyrkobyggande och kyrkoorganisation. Boken gav Maja Hagerman Augustpriset i den facklitterära kategorin med jurymotiveringen:
Maja Hagerman har på ett lysande sätt sammanfattat resultaten av ny forskning kring ett av de mest fascinerande skeden i vår tids historia: brytningen mellan hedendom och kristendom. Beskrivningen av hur kungens män kristnade Sverige är sammanvävd med enandet av landet.
Hagerman gör ny kunskap tillgänglig i en vederhäftig och fantasieggande skildring av Sverige för tusen år sedan“.

”Spåren av kungens män” följdes upp med den fristående fördjupningen ”Tusenårsresan” som går på djupet om människor som levde runt sekelskiftet år 1000. För att belysa personernas liv använde Maja Hagerman av ett antal arkeologiska platser och föremål. Hon arbetade med boken tillsammans med livskamraten och fotografen Claes Gabrielson och paret gjorde även en tv-serie, som fick samma namn som boken av ”Tusenårsresan”.

Käraste Herman

Maja Hagerman länge förmedlat den senaste forskningen och nya rön inom allt från mentalitetshistoria till arkeologi. Hennes senaste bok, ”Käraste Herman: rasbiologen Herman Lundborgs gåta”, är en biografi om ledaren för världen första rasbiologiska institut. Den handlar om läkaren och professorn Herman Lundborg som starkt motsatte sig rasblandning på grund av den stora risken för degenererade effekter. Samtidigt som Herman Lundborg spred sina åsikter fick han barn tillsammans med en lappländsk kvinna av ”fel typ”. 2015 nominerades Hagerman återigen till Augustpriset, den här gången med ”Käraste Herman: rasbiologen Herman Lundborgs gåta”, men det stannade vid en nominering, vilket i sig inte är ett dåligt betyg för en författare.
Förutom boken har Maja Hagerman och Claes Gabrielson även gjort en dokumentärfilm ”Hur man räddar ett folk?” med Herman Lundborg i centrum.

Käraste Herman

Maja Hagermans styrka som författare är utan tvekan hennes förmåga att ta sig an obekväma och ibland svåra ämnen och förmedla dem på ett lättillgängligt sätt och med ett språk som många kan ta till sig. Hennes språk fängslar och lockar till sig nya läsargrupper med ett språk som är både medryckande och spännande.

 

About the author