Nyare svenskaförfattare

Nyare svenskaförfattare

Sverige är ett av världens mest bokintresserade länder och har en rad aktiva författare där vissa är internationellt kända medan andra är mer hemma på den svenska marknaden. Författare har alltid haft ett gott klimat i Sverige då det sedan många år tillbaka råder full demokrati och åsiktsfrihet vilket gör att dem svenska författarna har full kreativitet att skriva om precis vad om helst utan att stat eller någon annan lägger sig i deras arbete. Sverige har haft en rad erkända författare genom tiderna, även ett flertal Nobelpristagare och även nu finns det en rad olika lovande författare. Denna artikel kommer att handla om nyare svenskaförfattare och det finns en rad unga talanger som redan har gjort succé både på hemmaplan och den internationella arenan.

Vissa är redan lysande stjärnor medan andra är på uppgång

Vissa är redan lysande stjärnor medan andra är på uppgång
Vissa är redan lysande stjärnor medan andra är på uppgång

Sveriges förfatarlandskap har en helt ny rad unga talanger som bara väntar på att blomma ut. En av dem som redan har blommat ut både hemma i Sverige och internationellt är Fredrik Backman som började sin skrivarkarriär genom att skriva krönikor men också blogga. Backman debuterar 2012 med boken ”En man som heter Ove” som snabbt blir en succé i Sverige men har genom åren också blivit internationellt erkänd, mycket tack vare filmatiseringen. Fredrik Backman har skrivit flera böcker efter det och fler lär det bli.

Med tanke på den framgång hans första bok gav honom så lär inte sagan ta slut än. En annan rätt ny men redan internationellt känd författare är Sofia Sarenbrandt som sedan debuten 2010 redan har hunnit sälja över tre miljoner böcker i mer än 15 länder. Sara har vunnit flera prestigefyllda priser och med tanke på att Sara Sarenbrandt endast är 43 år gammal så kan man räkna med flera stora verk inom framtiden. Sara är en av landets absoluta största nyare stjärnor.

Ett annat stjärnskott är Emelie Schepp som debuterade 2013 med kriminalromanen ”Märkta för livet” som snabbt blev populär. Emelie Schepp har, precis som många andra svenska författare inriktat sig på just kriminalromaner och är idag en av landets absolut hetaste författarinnor. Schepp har slätt en trilogi i bokserien om åklagaren Jana Berzelius och totalt har böckerna sålt i mer än 1,6 miljoner böcker runt om i världen. Ett annat relativt nytt namn är Mattias Edvardsson som debuterade 2012 med boken ”Dit drömmar färdas för att dö” men blev ingen större succé. Efter första boken har Mattias släppt ytterligare sju böcker och boken ”En helt vanlig familj” som utkom 2018 blev en dundersuccé och Mattias blev snabbt namnet på allas läppar. Senaste boken utkom 2020 och heter ”Goda grannar” som var en av 2020:s mest lästa böcker. Pascal Engman är en svensk författare och journalist som tidigare arbetade som journalist men bestämde sig för författarskapet. 2017 släpper Pascal sin debutroman”, Patrioterna” och bara två år senare sälja Tv-rättigheterna. Sedan dess har Pascal varit produktiv och har skrivit flera böcker och även en serie, Vanessa Frankserien där rättigheterna har sålts till ett flertal andra länder och Pascal Engman spås bli ett stort namn.

 

About the author