Om Karlsson på taket

Detta är en film som är gjord utav Astrid Lindgren, en kvinna som många ansåg vara den bästa svenska författaren för manus, sångtexter och barnböcker genom tiderna. Filmen om Karlsson på taket släpptes för första gången på TV år 1974. Men den tecknade filmen släpptes inte förens 2001.

Handling

Det bor en helt vanlig familj på en helt vanlig gata i Stockholm. I denna familj finns det barnen Bosse, Lillebror och Bettan och deras mamma och pappa. Men en i detta hus är ganska speciell och lite mer ovanligare, namnet på denna person är Karlsson. Han bor alldeles på taket på familjens hus, därifrån kom namnet Karlsson på taket. Man kan ställa sig frågan vad som är så ovanligt med Karlsson. Bara att han bor på taket är riktigt ovanligt, men han kan flyga via en liten propeller som han har på sin rygg. Karlsson behöver endast vrida på en knapp på sitt bröst, sedan kommer propellern ut ur ryggen hans.

Vanligtvis är Lillebror ensam riktigt ofta, vilket underlättade för honom när Karlsson helt plötsligt flyger in till Lillebrors sovrum via hans fönster. Det var där deras vänskap började. Karlssons personligheter är mallig, skrytsam och riktigt överlägsen.

Efter Karlsson på takets visit i Lillebrors sovrum började dem ses ofta och leka. Något Karlsson är expert på är att busa, eller ”filura” som han alltid kallar det. Men när han ska filura i Lillebrors rum så väljer Karlsson Lillebrors ångmaskin, detta ledde nästan till en riktigt stor katastrof.

Men då kan man ju undra, brukar Lillebror vara uppe hos Karlsson som bor på taket? Absolut gör han det, Lillebror sätter sig på Karlssons rygg och sedan flyger de upp tillsammans på taket, hem till Karlsson.

Böcker

Det finns inte bara en film om Karlsson på taket, utan det finns även böcker. Den första boken släpptes år 1947.

Kuckelimuckmedicin

Något som Karlsson egentligen är förälskad i är just sin kuckelimuckmedicin, vad är det tro? Jo det är en medicin som är helt och håller gjort utav socker. Kan man gissa sig fram vad det är för slags socker? Självklart godis. Karlsson lurade Lillebror att han blev jättesjuk, vilket Lillebror trodde på. Karlsson beskrev sin speciella medicin för Lillebror och kort därefter gick han och köpte Karlsson medicin. Dem flög hem till Karlsson och gjorde mos av godiset i en bunke, sedan fick Lillebror mata Karlsson, och helt plötsligt blev han fullt frisk igen. Lillebror blev självklart irriterad på Karlsson då han fick använda sina pengar för att köpa Karlssons medicin. Medicinen som han inte ens behövde.

Tänk vad underbart man skulle ha haft det om man hade Karlssons Kuckelimuckmedicin. Man behöver endast ligga i sin säng och bli matad med godis, sedan helt plötsligt blir man frisk igen. Underbart.

Behövde byggas upp

När filmteamet skulle börja filma Karlsson på taket så insåg dem att det inte finns något bra tak att använda sig utav. Det hela slutade med att filmteamet egentligen byggde ett helt nytt landskap på terrassen till Centralbadet som låg på Drottninggatan istället.

About the author