Ray Bradbury

Ray Bradbury var en amerikansk författare som verkade främst inom science fiction-, fantasy- och skräckgenrerna. Han föddes i Illinois 1920 men gick senare i skola i Los Angeles. Den bok som de flesta förknippar Bradbury med är troligen verket Fahrenheit 451 som varit mycket inflytelserikt och även filmatiserats. Hans uppväxt präglades av att han blivit läst för som barn samt sysslade med drama i skolan.

Han var en person som därigenom kom att läsa mycket och fick ett intresse för de humanistiska ämnena tidigt. Som barn började han även skriva berättelser tidigt. I tonåren så blev Bradbury intresserad av science fiction och hans stora influenser sägs ha varit H.G. Wells samt Jules Verne. Senare, när han blev vuxen, så utvecklades Bradburys smak och han tog intryck även av andra typer av författare, som till exempel Alexander Pope. Bradbury, som dog 2012, var gift och hade fyra döttrar med sin fru Marguerite McClure. Flera av hans böcker ses idag som klassiker och finns på välsorterade bibliotek samt butikr.

Litterära verk

Bradburys första verk kom i några av de många science fictiontidningarna som gavs ut på 30-talet. Han började skriva för en rad sådana 1938 och gav även ut en egen vid namn Futuria fantasia. Under en period skrev han även pjäser för teater och skådespelade. Under sin karriär så skrev han 27 böcker och en stor mängd kortare berättelser. Den första boken som han gav ut var Invasion på Mars 1950. Boken har formen av ett antal kortare berättelser som mer eller mindre löst hänger ihop. Boken handlar om människans kolonisering av Mars. Människan har tvingats dit då jorden är förstörd och de konflikter som uppstår utgör grunden för handlingen.

framtida fantasi

Den bok som de flesta känner igen Bradbury för och som ofta kallats hans mästerverk är hans andra bok Fahrenheit 451. Det är en framtidsdystopi där böcker är förbjudna och brandmän istället för att släcka bränder, eldar upp böcker när sådana påträffas. Boken var en kommentar till McCarthy-eran i USA där oliktänkande hade det svårt och Bradbury fruktade att bokbränningar skulle kunna bli en verklighet igen, likt de som skedde under Tredje rikets Tyskland. Huvudpersonen i boken är just en brandman som inte längre tror på saken utan istället börjar försöka rädda böcker. Hans intresse för dessa väcks av en ung tjej som han samtalat med. Bokens titel syftar på den temperatur som papper självantänds vid. Fahrenheit 451 vann en mängd litterära priser. Boken har filmats ett antal gånger. Mest känd är troligen François Truffauts film från 1966 där Oskar Verner och Julie Christie spelar huvudrollerna. TV-kanalen HBO gjorde även en film av boken 2018 med Michael B. Jordan och Michael Shannon i huvudrollerna. Denna version möttes dock av mest negativ kritik.

Film

Förutom böcker så skrev Bradbury även filmmanus. Det första han skrev var för filmen It came from outer space, en svartvit science fictionrulle 1956 skrev han tillsammans med John Huston manuset till filmatiseringen av Moby Dick. Bradbury och Huston kom inte överens under processen och Bradburys bok Green shadows, white whale ska handla om bland annat detta.

About the author