Robin Hobb och boken The Realm of the Elderlings

Science fiction i bokform är en genre som älskas av miljontals läsare världen runt. Att få fly in i en fiktiv värld där andra regler och naturlagar råder, både fascinerar och triggar igång fantasin. Att kunna försvinna in i ett liknande men ändå så olikt universum genom att läsa en science fiction-bok har fångat allt från gamla till unga, kvinnor som män och rika som fattiga. En genre i science fiction-världen är fantasy. Magi och trolldom, spänning och relationer. Självklart lockar detta.

Det började med The Farseer Trilogy

En av tidernas mest populära science fiction/fantasy-boksamlingar är The Realm of Elderlings. Samlingen är en romansamling beståendes av hela 16 böcker. Samlingen har fem relativt fristående kortare bokserier i vilka tre eller fyra böcker ingår.  Den första delen i ordningen, i vilken hon började skriva om händelserna i The Real of the Elderlings,  är en trilogi och kom ut 1995. Trilogin heter Assassin’s Apprenticblev och blev inte bara startskottet för den så kallade Farseer Trilogy utan även omåttligt populär bland fantasyläsarna. Följande delar i denna bokserie, Royal Assassin och Assassin’s Quest kom ut i rask följd, 1996 samt 1997. Efter The Farseer Trilogy kom serien Liveship Traders Trilogy, följt av The Tawny Man Trilogy, The Rain Wild Chronicles och slutligen The Fitz and the Fool Trilogy. Många brukar rekommendera att man läser serien från början till slut, alltså först Assassin’s Apprentice i The Farseer Trilogy och avslutningsvis Assassin’s Fate som är den sista delen av The Fitz and the Fool Trilogy. Men man kan läsa samlingen The Realm of the Elderlings i valfri ordning då de, i och för sig bygger på varandra, men inte nödvändigtvis behöver varandra för att förstås. Det går alltså utan tvekan att hoppa mellan böckerna lite som man vill.

Det började med The Farseer Trilogy

Kvinnliga huvudpersoner

Det som gör att Robin Hobbs böcker har blivit så otroligt omtyckta är bland annat att hon har en genomgående inställning att kön inte spelar någon roll hos figurerna i böckerna. På så sätt har många av protagonisterna blivit kvinnor. I fantasygenren är detta relativt, men enligt författarinnan själv ska det inte spela någon roll. Hon anser att det är skillnad på människor oavsett kön. Trots detta har hennes serie många gångar blivit synonymer till feministiska böcker och lyfts fram som föredöme när det kommer till att låta kvinnor stå i strålkastarljuset. De återkommande starka kvinnliga huvudpersonerna lockat ovanligt många flickor och kvinnor till fantasygenren som annars brukar läsas av män i större uträckning.

 

Berättelserna i böckerna har skapat en hel befolkning som kan allt och lite till om karaktärerna, miljöerna, länderna och historierna. Detaljerade kartor och släktträd för huvudpersonerna finns väl utarbetade. Det finns till och med en grafisk novell av The Farseer Trilogy på franska.

 

Robon Hobb, vem är då detta författargeni bakom framgången? Robin Hobb är pseudonym för Margaret Astrid Lindholm Ogden, född i USA, Kalifornien i Barkley 1953. Förvånande nog skrev hon till stor del sina böcker när hon var mammaledig och hade fullt upp med sitt små barn. Enligt författarinnan handlar det om att balansera rätt mellan familj, jobb och att skriva. Och onekligen har hon balanserat rätt.

About the author