Sagan om ringen – ett komplext verk

När man nämner J.R.R Tolkien säger de flesta mer eller mindre automatiskt Sagan om ringen. Trilogin är utan tvekan välkänd även utanför kretsen av hängivna fans. En del älskar den och läser den från pärm till pärm medan andra lägger den ifrån sig relativt omgående.
Det ska inte stickas under stol med att inledningen på Sagan om ringen är något svårsmält med mängder av namn på olika folkslag, städer och länder. Men om man är lite envis och tar sig igenom de första 50 – 60 sidorna väntar en fantastisk läsupplevelse. Fast vad gör man om man tillhör de där som inte riktigt klarar av att ta sig igenom den namnmyllrande inledningen? Ett tips kan vara att börja med boken som utspelar sig före Sagan om ringen, Bilbo – en hobbits äventyr. Här introduceras flera av karaktärerna i trilogin och även den magiska ringen, härskarringen, som allt handlar om. Man skulle kunna säga att man får lite av en röd matta utrullad om man börjar med hobbiten Bilbos äventyr. Boken må vara något mer lättsmält men det betyder inte att den är sämre än någon annan av Tolkiens verk.

Framgångsrik pekfingervals

Sagan om ringen, som egentligen inte är en trilogi utan en roman som förlaget delade upp i tre delar vid den första utgivningen, och Bilbo – en hobbits äventyr är inte de enda verken som J.R.R. Tolkien producerade under sin livstid. Tolkien skrev mer eller mindre hela livet och man skulle kunna tro att han efter de 1200 sidor som Sagan om ringen-böckerna består av, skulle var grym på att hantera och skriva på en skrivmaskin. Faktum är att Tolkien skrev samtliga av sina verk genom att endast använda pekfingrarna. Ett mödosamt arbete men kanske var det den långsamma produktionstakten som gjorde att böckerna blev så bra.

Framgångsrik pekfingervals

Arvet efter Tolkien

När J.R.R. Tolkien dog 1973 efterlämnade han en samling oavslutade sagor, Unfinished Tales eller Sagor från Midgård som den svenska titeln lyder. Dessa sagor utgör grunden till bland annat Sagan om ringen. I boken, som är kommenterad av Tolkiens son, Christopher Tolkien, finns det ett register med beskrivningar av flera personer, föremål och platser samt på vilka sidor i boken som orden återfinns. Här finns också en hel del fakta som kan besvara och förklara vissa frågor som rör Sagen om ringen. Flera av berättelserna ur Sagor från Midgård har publicerats i en mer sammanhängande form i Silmarillon.

Silmarillon, som är postumt utgiven, är sammanställd av Christopher Tolkien. J.R.R Tolkien skrev på berättelserna under en stor del av sitt liv och de finns i flera olika, ofta motsägande, versioner. Handlingen i boken utspelar sig långt före Bilbo – en hobbits äventyr, Sagan om ringen, Sagan om de två tornen och Sagan om konungens återkomst. Boken spänner över sex tidsåldrar och är ett mytologiskt verk över J.R.R Tolkiens värld. Silmarillerna, som har gett bokens dess titel, är mystiska ädelstenar och mycket av bokens handling kretsar runt krigen om de här ädelstenarna. I det sista avsnittet i Silmarillon finns bakgrunden till händelserna i Sagan om ringen.

About the author