Veronica Roth

Veronica Roth

Den amerikanska författaren Veronica Anne Roth skriver noveller samt korta berättelser. En av den allra kändaste bokserien som hon har skrivit under sin relativt korta karriär är Divergent serien som består av tre böcker och är alltså en trilogi. Den första boken har namnet Divergent och den andra heter Insurgent. Den sista boken heter Allegiant. Inte nog med att detta är de allra kändaste av hennes böcker så var det dessutom hennes debut inom författarvärlden. Veronica Roth är nämligen född 1988 och fyller 32 i år årtalet 2020. Detta är en rätt så ung ålder inom författarvärlden då man redan sedan ett par år tillbaka tagit världen med storm med sina utgivna böcker. Trilogin uppmärksammades dessutom med att bli “New York Times bestselling”.

Skapandet av succén började under hennes fjärde år på college under vinterlovet då hon skrev klart Divergent boken. Redan i Mars som följde så hade hon hittat sig en agent som kunde hjälpa till i släppandet av första boken i trilogin. Första boken blev en hit och hennes karriär som författare rivstartade. Redan innan hon hann gå färdigt college så hade rättigheterna till Divergent boken sålts, årtalet 2010. Då var hon endast 22 år gammal. Filmrättigheterna var sålda inom ett år efter detta. Divergent samt Insurgent sålde över hela fem miljoner kopior världen över innan hösten 2013. Böckerna släpptes en per år från årtalet 2011. Eftersom det var en sån succé så valde Veronica även att skriva en bok ur den manliga karaktärernas synpunkt som kom att kallas för “Four” namnet på denna manliga karaktär. Denna bok släpptes ett år efter den sista delen av trilogin, alltså årtalet 2014. Dessutom så släppte hon ett antal år efter, årtalet 2018, den sista boken rörande “Divergent” en bok som utspelar sig fem år efter man skiljdes från karaktärerna i Allegiant.

Veronica Roth
Veronica Roth

Divergent trilogin

Den tidigare nämnda succétrilogin Divergent handlar om ett Chicago som är en post-apokalyptisk dystopi och här får man följa hur samhället är uppbyggt samt fungerar. Man följer ungdomarna och allra mest karaktären Tris samt Four. Böckerna är allra mest riktade mot tonåringar eller unga vuxna. Det dystopiska samhälle som karaktärerna växer upp och lever i är uppdelat i fem stycken olika falanger. Dessa är “De tappra”, “De osjälviska”, “De lärda”, “De ärliga” samt “De fridfulla”. Under en specifik dag varje år så måste alla som är 16 år gamla välja vilken falang som de vill tillhöra resten av sina liv.

Böckerna är skrivna ur den absoluta huvudpersonens perspektiv. Hon heter Beatrice Prior men kallas för Tris. Hon föddes in i falangen “De osjälviska”. Hon har ett ljust blont hår och gråblåa ögon som är stora samt en lång och tunn näsa. Hon är både kort och smal.

Den manliga karaktären som också fungerar som en av de huvudkaraktärer som finns. Även han föddes in i den falangen som kallas för “De osjälviska”. Han är äldre än Tris så i en ceremoni som skedde innan startpunkten av böckerna så valde han på sin “väljar dag” att bli medlem i “De tappra”. Där är han en instruktör åt de som precis valt att bli medlemmar i falangen.

About the author